Nutritional yeast

*Ihan kiva ja asiantunteva firmarypästiedote lopussa! ______________________________________ [Heikki Jaakkola, Energia, 02.06.2008] Lisää aurinkosähköä samalla rahallaAurinkosähkön suuri ongelma on hyvin tiedossa.------- Ongelmasta yritetään irrottautua valoa keskittävillä ratkaisuilla. Valo kootaan näissä tehokkaasti hyvin pienelle alueelle, mikä voi vähentää piimateriaalin tarvetta jopa tuhannesosaan entisestä. Tämä mahdollistaa piin ohella myös muiden tehokkaiden, mutta kalliiden erikoismateriaalien käytön.

Keskittävistä aurinkosähköstä eli CPV-järjestelmistä kiinnostuneen kannattaa matkustaa nyt Espanjan Castilla la Manchaan. Paikkakunnalle rakennetaan ISFOC-nimisessä projektissa koealuetta, jossa testataan seitsemää erilaista keskittävää valosähköjärjestelmää. Nämä tuottavat sähköä yhteensä kolmen megawatin teholla. Projektia rahoittaa Espanjan valtio, joka haluaa kehittää La Manchan alueesta CPV:n maailmanlaajuisen osaamiskeskuksen.

Espanjassa on käytössä syöttötariffijärjestelmä, jonka ansiosta kokeilun yhteydessä tuotettu sähkö voidaan myydä takuuhinnalla verkkoon. Tämä on osaltaan tehnyt teollisen mittakaavan kokeilun taloudellisesti mahdolliseksi. Hankkeessa ovat mukana espanjalainen Isofoton, saksalainen Concentrix Solar sekä kalifornialainen SolFocus. Sekä Solfocus että Concentrix toimittavat paikalle 500 kilowatin laitteistot.

Tavoitteena on, että nyt rakennettavat demonstraatiolaitokset antaisivat näyttöä eri teknologioiden luotettavuudesta ja käyttökelpoisuudesta niin, että teollisuuden olisi helpompi ryhtyä omiin keskittävää valosähköä hyödyntäviin pilottiprojekteihinsa. Linssejä ja heijastavia pintoja Valon keskittäminen tapahtuu linssien tai heijastavien pintojen avulla.

Concentrix Solar tukeutuu Fresnel-linsseihin. Nämä ovat alkujaan majakoita varten suunniteltuja linssejä, jotka eivät muodosta tarkkaa kuvaa, mutta toimivat erittäin tehokkaasti valon keskittäjinä. Yrityksen aurinkopaneeleissa linssit keskittävät valon intensiteetin 500-kertaiseksi verrattuna tilanteeseen ilman linssiä. Valoalueelle voidaan asentaa päällekkäin kaksi tai kolmekin eri puolijohdemateriaaleista valmistettua aurinkokennoa, jotka hyödyntävät valon eri aallonpituuksia. Valmistajan mukaan näin voidaan saavuttaa jopa yli 35 prosentin hyötysuhde valon muuttamisessa sähköksi.

*Hupaisan korkea hyötysuhde muuten ylittää heittämällä ydinvoimareaktorille tuskin saavutusmaksimin vuosipysyvyyshyötysuhteen 25%. Täällä muistaakseni haahuiltiin jostain 10%katosta osaamattomilta aurinkofakiireilta taannoin?)

SolFocus perustaa ratkaisunsa valon keräämiseen ja heijastamiseen kennoon alumiinipeilin avulla. Kenno on samalla koteloitu lasin ja alumiinin sisään, mikä vähentää sen likaantumista ja kulumista käytössä. Järjestelmää markkinoidaankin luotettavuudella. Myös SolFocuksen ratkaisu keskittää valoa

500-kertaisesti. Se lieneekin jonkinlainen raja-arvo, jonka jälkeen kuumenemisen hallintaan ei enää riitä passiivinen jäähdytys.

Olennainen osa SolFocuksen järjestelmää ovat myös ohjelmistot ja mekaniikka, jotka suuntavat paneelin jatkuvasti kohti aurinkoa siten, että ne seuraavat auringon liikettä taivaalla. Suuntauksen luotettavuus ja tarkkuus ovatkin olennainen edellytys aurinkopaneelien tehokkuudelle. Nämä ominaisuudet ovatkin samalla ehkä kuviteltua isompi tekninen haaste. SolFocuksen paneelielementit on kiinnitetty maston päässä olevaan neliömäiseen tasoon. Yritys itse vakuuttaa älykkäästi suuntautuvan järjestelmän olevan erittäin tarkka, liikkuva ja samalla kestävä vaativassakin ympäristössä. Automaattisesti suuntautuvat telineet lisännevät kuitenkin selvästi järjestelmän kustannuksia. Isoissa järjestelmissä mastoja on oltava lukuisia, koska yhden tason pinta-alaa ei voida jo mekaanisista syistä kasvattaa määrättömästi.

Hinta kilowattitunnilta halpenee Keskitettyjen järjestelmien hinta tuotettua energiamäärää kohden on kutakuinkin sama kuin perinteisten aurinkopaneelien. ISFOC:n tutkijat uskovat keskitettyjen ratkaisujen olevan jo vuoden kuluessa perinteisiä PV-paneeleita edullisempia. Etenkin Solfocus on esittänyt kovia odotuksia kustannustehokkuuden suhteen. Yrityksen tavoitteena on haastaa perinteinen sähköntuotanto myös taloudellisessa kilpailukyvyssä ilman mitään tukia. ISFOC:n edustajien mukaan tämän saavuttamiseen menee kuitenkin vielä "joitain" vuosia.

Aiemmin verkkopalvelussa

Suomi on ihanteellinen aurinkosähkölle [19.05.2008] » Aurinkosähkön tuottajilla valoisat näkymät [15.05.2008] » Aurinko sähköistää Portugalia [12.03.2008] »

Aiheesta Talentumin verkostossa

Energiapula ratkeaa nanotekniikalla [19.05.2008] » Aurinko sähköistää Portugalia [12.03.2008] » Espanjaan nousee aurinkovoimaa suomalaisella sähkötekniikalla [12.03.2008] » Uudenlainen aurinkovoimala Espanjaan [30.01.2008] » "Nyhjää tyhjästä" [26.10.2007] »

Aiheeseen liittyvien yritysten tiedot (Inoa.fi)

Rini-Tuote Oy » Jakelulaite Oy Ab » Lapijoen Sähkö Oy »

*********************!!!!!!!!!!!!!

Hyvä juttuLähetä kaverille Tulosta artikkeli LÄHETÄ KAVERILLE *oma nimesi

*oma sähköpostiosoitteesi *kaverin sähköpostiosoite Otsikko: Viesti: *Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia [Jukka Lukkari, 03.06.2008] Ydinvoimalat vanhenevat käsiin Yhdysvalloissa on toiminnassa 104 voimalaa, jotka alkavat vähitellen tulla elinkaarensa loppupuolelle. Toinen vanhentuvien voimaloiden maa on Iso-Britannia. »
Reply to
Niko Nylund
Loading thread data ...

PolyTech Forum website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.